Dzień Kolejarza 2012

Newsy o kolejowych wydarzeniach, imprezach, akcjach, targach, wystawach itd

Dzień Kolejarza 2012

Postprzez cluzo » 22 Lis 2012, 22:32

Image smk.rail.pl
Stowarzyszenie Miłośników Kolei w Krakowie

zaprasza na

Dzień Kolejarza na Dworcu Głównym w Krakowie

niedziela, 25.11.2012 w godzinach od 10.00 do 16.00

w planie imprezy:
? Wystawa taboru kolejowego przy peronie pierwszym
? Zwiedzanie nastawni dysponującej Kraków Główny oraz megafonu o godzinie: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30
? Zwiedzanie lokomotywowni Kraków Prokocim oraz nastawni dysponującej Kraków Bieżanów dojazd pociągiem specjalnym, który odjedzie z peronu 1 o godzinie 11.00, 13.40
? Zwiedzanie centrum monitoringu o godzinie: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30

UWAGA! Z powodu ograniczonej ilości osób zwiedzających nastawnie dysponujące oraz centrum monitoringu prosimy o
zapisywanie się w trakcie trwania imprezy u członków SMK

http://smk.rail.pl/wp-content/uploads/2 ... Plakat.pdf
Image [ Przesyłam ].[ Kolejowe ].[ Pozdro ].< cluzo >
Awatar użytkownika
cluzo

Miejscowość: Kielce

Re: Dzień Kolejarza 2012

Postprzez cluzo » 30 Lis 2012, 17:09

Program "Dnia Kolejarza" przedstawiał się nader obiecująco, postanowiłem więc wybrać się do Krakowa i przekonać się naocznie co i jak - byłem dobrej myśli, gdyż SMK Kraków znane mi jest z udanych imprez (patrz poc. w Nowy Rok 2007/8)
Rankiem wsiadłem w Kielcach do "Ostrowca", czyli do Krakowa :) W rozgrzanym składzie pogrążony w letargu czekał na mnie Bilet Świętokrzyski, który na rozbudzenie przygotował w termosie gorącą podwójnie "mocną" kawusię :PMocna, ciepła, hmm... podwójnie ciepła i słodka kawusia z rana! Tak pyszna nie jest nawet śmietana!:) Bilet - łapka w górę :)

Rześcy dotarliśmy do Krakowa. Bilet przesiadł się na pociąg do Katowic, a ja uderzyłem na I peron. Wyciągnąłem aparat z myślą, że głównie skupiam się na robieniu filmiku - kto wie, może za parę dni zobaczycie czy udało mi się go zmontować :) Na jedynce była Energetyka, Cargo które postawiło dwie niebieskie stonki i kilka wagonów towarowych, Przewozy z kiblem i krakowskimi szynotrybami oraz IC z edytą, oraz z husarem z podpiętym Warsem, kuszetą, chyba sypialnym, bezprzedziałem i chyba dwoma przedziałowcami, oczywiście wszystko wymyte, nowoczesne :)
Co godzinę z peronu rozchodziły się dwie wycieczki - jedna ekipa zwiedzała Centrum Monitoringu (dość szumna nazwa jak na dwa monitorki, klawiaturę, myszkę, telefon i lampkę):
Image
Drugą opcją było wbicie się do nastawni dysponującej i na megafon - widok z budynku nastawni:
Image

Największą gratką były dwie w ciągu dnia (po 11 i po 13) wycieczki do Bieżanowa. Chyba rzadko na stacji Kraków Bieżanów wysiada taka chmara ludzi. Wszyscy idą do lokomotywowni, chyba najdłuższą w Polsce, w połowie przyrdzewiałą kładką nad torami:
Image] Image
Odwiedzających lokomotywownię wita EU05-22 i inne loki. Jest ich na stanie 130, z czego 12 x EP09, 14 x ED74, 10 x SM42, reszta to siódemki.
Wkrótce po wejściu na lokomotywownię straciłem zasilanie w aparacie. Oparach udało się zrobić kilka fotek, posiłkowałem się też telefonem. Poniżej efekty mojego focenia:
Image] Image
Image] Image Image
Image Image Image
Image Image
Image [ Przesyłam ].[ Kolejowe ].[ Pozdro ].< cluzo >
Awatar użytkownika
cluzo

Miejscowość: Kielce

Wróć do Informacje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości