Ogólnopolska Pielgrzymka Kolejarzy do Częstochowy pociągami

Newsy o kolejowych wydarzeniach, imprezach, akcjach, targach, wystawach itd

Ogólnopolska Pielgrzymka Kolejarzy do Częstochowy pociągami

Postprzez stmichal » 22 Paź 2011, 18:22

Ogólnopolska Pielgrzymka Kolejarzy do Częstochowy pociągami PKP Intercity

W dniach 12-13 listopada br. pracownicy kolei, ich przyjaciele i rodziny spotkają się na Jasnej Górze, aby podziękować za błogosławionego Papieża, Jana Pawła II. PKP Intercity przygotowuje dla uczestników XXVIII Ogólnopolskiej Pielgrzymki Kolejarzy specjalne pociągi do Częstochowy. Oprócz stałej oferty do Częstochowy dotrze osiem dodatkowych pociągów. Przejazd pociągami specjalnymi będzie możliwy dla wszystkich chętnych podróżnych.

W listopadowy weekend (12 i 13 listopada) ofertę przewozową PKP Intercity uzupełnią dodatkowe pociągi przygotowane specjalnie dla uczestników XXVIII Ogólnopolskiej Pielgrzymki Kolejarzy. Osiem składów, zestawionych z wagonów klasy 2, kursować będzie w relacjach:

Hrubieszów - (Lublin) Częstochowa - Hrubieszów;
Gdynia - Częstochowa - Gdynia;
Przemyśl - Częstochowa - Przemyśl;
Słupsk - Częstochowa - Słupsk;
Szczecin - Częstochowa - Szczecin;
Terespol - (Warszawa) Częstochowa - Terespol;
Rybnik - Częstochowa - Rybnik;
Białystok - (Warszawa) Częstochowa - Białystok.

We wszystkich pielgrzymkowych pociągach obowiązywać będą bilety z oferty specjalnej ?Bilet Pielgrzyma?, uprawniające do przejazdu ?tam i z powrotem?, w cenie 15 zł. Bilety dostępne będą w sprzedaży w kasach biletowych na terenie całego kraju już od 17 października br.

Ponadto, we wszystkich pociągach przewoźnik honorować będzie Bilety Podróżnika oraz Bilety Weekendowe, uprawniające do nieograniczonej liczby przejazdów, na dowolną odległość w komunikacji krajowej. Oferta jest ważna od piątku od godziny 19 do 6 rano w poniedziałek.

Za Bilet Weekendowy, uprawniający do podróży wszystkimi pociągami kategorii Express InterCity, Express lub TLK (Twoje Linie Kolejowe) w klasie 2 zapłacimy 149 zł. Należy pamiętać, że w przypadku podróży pociągami z obowiązkową rezerwacją miejsc, należy przed przejazdem dokupić do biletu miejscówkę. Za Bilet Podróżnika, uprawniający do przejazdów wyłącznie pociągami TLK, w klasie 2 zapłacimy 69 zł.

Więcej informacji dotyczących połączeń z Częstochową oraz ofert specjalnych można uzyskać w punktach informacyjnych na dworcach oraz pod numerem Ogólnopolskiej Infolinii Kolejowej 19 757 (z telefonów stacjonarnych) lub 42 20 55 007 (z telefonów komórkowych).

Więcej info jak również rozkład jazdy ww. pociągów znajduje się na http://www.kpinfo.pl/news.php?readmore=2493
Chyba nie muszę pisać, że pierwszy wypisany tutaj pociąg ma najciekawszą ze wszystkich trasę. Lak widać jeśli się chce można puścić taki pociąg z Hrubieszowa, a regularnych kursów jakoś się nie opłaca, ehhh Polska.
2016: 50349km, 2015: 68213km, 2014: 50312km 2013: 40882km, 2012: 50839km, 2011: 28130km, 2010: 10017km
stmichal

Re: Ogólnopolska Pielgrzymka Kolejarzy do Częstochowy pociąg

Postprzez Pt@ku » 23 Paź 2011, 09:44

A właśnie o tym miałem pisać, że jest możliwość zaliczenia Hrubieszowa.
stmichal napisał(a):jeśli się chce można puścić taki pociąg z Hrubieszowa, a regularnych kursów jakoś się nie opłaca, ehhh Polska.

I zauważcie, że to spółka IC, a z rozkładu wynika, że pojedzie na wagonach i SU45 albo SP32 tylko czy tam jakaś została. No jeszcze SM42 i chyba jest najbardziej prawdopodobny.
Tylko pytanie czym odjechać do Hrubieszowa na godzinę 3:00 ?
Tania kuszetka / droga kuszetka 100% / 0%
2014 jazdy 1 - 511 km czas 9 godz 15 min
2013 jazdy 9 - 5598 km czas 91 godz 16 min
2012 jazdy 8 - 4749 km czas 75 godz 51 min

Pamiętaj tania kuszetka to twoje nieświadome zaliczenie :)
Awatar użytkownika
Pt@ku

Postprzez stmichal » 23 Paź 2011, 09:56

No widzisz jak się chce to można. Tylko nawet stonkę to skąd? Z tego co Karol mówił to IC posiada tylko jedną lokomotywę w Lublinie. Wątpię żeby ciągnęli jedynego loka. Już prędzej wynajmą coś od Cargo, nie mniej zobaczymy.
Tylko pytanie czym odjechać do Hrubieszowa na godzinę 3:00 ?

Jeśli busiarze z tamtych okolic mają chociaż trochę oleju w głowie to podejrzewam, że coś z Zamościa powinno odjeżdżać w kierunku Hrubieszowa zaraz po przyjeździe TLKi z Zielonej Góry. No ale to tylko domysły ;)
2016: 50349km, 2015: 68213km, 2014: 50312km 2013: 40882km, 2012: 50839km, 2011: 28130km, 2010: 10017km
stmichal

Postprzez Pt@ku » 23 Paź 2011, 10:07

stmichal napisał(a):zaraz po przyjeździe TLKi z Zielonej Góry.

Tak i o tym myślałem, żeby pojechać tą TLKą do Zamościa potem czym do Hrubieszowa i dawaj a później bym mógł z niej nawet wybić gdzieś a może PKP Jakoś by tak ułożyć, żeby z Trakiszek uderzyć na Zamość ?
Tania kuszetka / droga kuszetka 100% / 0%
2014 jazdy 1 - 511 km czas 9 godz 15 min
2013 jazdy 9 - 5598 km czas 91 godz 16 min
2012 jazdy 8 - 4749 km czas 75 godz 51 min

Pamiętaj tania kuszetka to twoje nieświadome zaliczenie :)
Awatar użytkownika
Pt@ku

Postprzez stmichal » 23 Paź 2011, 10:11

A jakby tak z dupy napisać do IC. W końcu ten skład musi się jakoś dostać do tego Hrubieszowa, wątpię żeby jechał całą trasę bez zatrzymania, a nawet jeśli to czy istniałaby możliwość wbicia się do niego na stacji początkowej. W sumie nic się nie traci takim pytaniem a może Wam się udać :)
stmichal

Postprzez Bilet Świętokrzyski » 06 Lis 2012, 00:33

Warto odświeżyć nieco temat:
W dniach 17-18 listopada br. [...] PKP Intercity przygotowuje dla uczestników XXIX Ogólnopolskiej Pielgrzymki Kolejarzy specjalne pociągi do Częstochowy. Oprócz stałej oferty do Częstochowy dotrze kilka dodatkowych pociągów.

Siedem składów, zestawionych z wagonów klasy 2, kursować będzie w relacjach:

Hrubieszów - (Lublin) Częstochowa - Hrubieszów;
Gdynia - Częstochowa - Gdynia;
Przemyśl - Częstochowa - Przemyśl;
Słupsk - Częstochowa - Słupsk;
Szczecin - Częstochowa - Szczecin;
Terespol - (Warszawa) Częstochowa - Terespol;
Białystok - (Warszawa) Częstochowa - Białystok.

Koszt jednorazowego BILETU PIELGRZYMA TAM wyniesie 20 zł, bilet będzię uprawniał do przejazdu Z POWROTEM do stacji wyjazdu.
Nie obowiązują żadne zniżki cena biletu jest taka sama dla wszystkich - kolejarz, dziecko, rodzina, inny pielgrzym.

W pociągach pielgrzymkowych honorowane będą "Bilety Podróżnika" i "Bilety Weekendowe"

Więcej info:
http://www.kpinfo.pl/news-2665-xxix_ogo ... _gore.html
http://zzdrpkp.org.pl/598,xxix-ogolnopo ... -gore.html

Poniżej rozkłady na zaliczenie Hrubieszowa:
http://zzdrpkp.org.pl/files/8.Hrubieszo ... rzysko.pdf
http://zzdrpkp.org.pl/files/8.Skarzysko-Hrubieszow.pdf
Awatar użytkownika
Bilet Świętokrzyski

Postprzez patryczek_SA136 » 06 Lis 2012, 18:13

Czyli chcesz powiedzieć, że ze Szczecina do Częstochowy i z powrotem pojade za 20 zł??!!
Awatar użytkownika
patryczek_SA136

Miejscowość: Szczecin

Postprzez Bilet Świętokrzyski » 06 Lis 2012, 19:08

Nie powiedziałem - cytowałem ;)
Jest możliwe przejechać się tam i z powrotem za 20 zł, tylko co dalej w Częstochowie?
Nocleg chyba nie jest gwarantowany w cenie biletu, bo program obchodów [na stronie ZZ Dyżurnych Ruchu] wypełnia cały czas, również
w godzinach 23.30-4.00. Nie wiem czy pozwolą spać w wagonach.
Bardziej atrakcyjne info, które zacytowałem jest o honorowaniu biletów podróżnika [chociaż niepotwierdzone na stronie IC]

W ogóle to nie interesuje mnie pielgrzymka, tylko jeden konkretny pociąg i możliwośc zaliczenia odcinka Hrubieszów-Zamość
Awatar użytkownika
Bilet Świętokrzyski

Postprzez patryczek_SA136 » 06 Lis 2012, 19:12

Ja w Częstochowie osobiście nigdy nie byłem i na pewno skorzystam z okazji zobaczenia Jasnej Góry. Przede wszytskim jednak licze na kolejowe wrażenia związane ze zwiedzaniem węzła kolejowego w Częstochowie. Jak nie pozwolą spać w wagonach trudno, udam się na czuwanie do 4 rano ze śpiworem i tyle hehe, chyba że znajdę tani nocleg w Częstochowie. Nie wiem jak ty organizujesz swój przejazd ale jak coś można się spotkać i przybic pionę i chwile pogadać. Nie wiem czy w najbliższą sobotę wybierasz się do Szczecina?
Awatar użytkownika
patryczek_SA136

Postprzez Bilet Świętokrzyski » 06 Lis 2012, 19:36

Przede wszystkim chcę dowiedzieć się coś więcej na temat podsyłu wagonów IC do Hrubieszowa. Czy jest możliwe dosiąść się w Lublinie, może w Zamościu. Jeśli tak - to prawie całość łącznie z dojazdem w piątek uda się zrobić na podróżniku z plusem. Jeśli nie - trzeba wziąć wolne w piątek i w dzień dojechać do Zamościa, dalej stopem do Hrubieszowa. Nocleg w Hrubieszowie a właściwie jego brak to nie problem, bo trochę osób na pewno zjedzie w celach zaliczeniowych i razem jakoś przeczeka się do 4 rano.
Nie mam jeszcze sprecyzowanych planów co dalej od Zamościa i czy pojadę do Czewy, jednak w niedzielę na pewno zaliczanie Nysa-Brzeg-Nysa.
Co do najbliższej soboty - zamierzam być w Szczecinie.
Awatar użytkownika
Bilet Świętokrzyski

Postprzez patryczek_SA136 » 06 Lis 2012, 19:55

Świetnie więc pogadamy jeszcze o tym w czasie twojego pobytu z PeKiPą w Szczecinie na Zniczu. ;)
Awatar użytkownika
patryczek_SA136

Postprzez stmichal » 10 Lis 2012, 11:12

Również (jak wszystko dobrze pójdzie) jadę w tym roku na Hrubieszów ;) także Łukasz widzimy się w Hrubieszowie przed północą, mam nadzieję że uda się jakoś tą noc przesiedzieć bo na 3 godziny to nie ma co noclegu szukać. Najwyżej wbijemy się do jakiegoś baru na stacji benzynowej czy coś, miejmy nadzieję że znajdziemy coś otwartego a noc nie będzie zbyt zimna.
Długoterminowa prognoza jest dla nas łaskawa, nocą ma być tylko około 0 stopni, jak będzie zobaczymy bo jeszcze tydzień do wyjazdu.
Ja jadę z Hrubieszowa aż do Częstochowy Stradom, bo:
- wreszcie zrobię Zwierzyniec - Stalowa Wola jak już będzie jasno
- do linii Stalowa Wola - Sandomierz - Skarżysko mam szczególny sentyment :)
- ostatnio jechałem między Czarlinem a Koniecpolem w 2010 roku
- Częstochowa Kucelinka - Częstochowa Stradom jechałem ostatnio w dzień powodzi w 1997 roku pociągiem i tutaj ciekawa sprawa z Zamościa :)
- muszę być w sobotę w domu więc ze Stradomia idę na główny gdzie o 15.30 mam Stoczniowca do Krakowa
Może ktoś dołączy do nas? Zdaję sobie sprawę z tego, że jest to tydzień po zniczu i ze względów kasowych i "gnojowych" pewnie wielu chętnych nie będzie
Pozdrawiam
stmichal

Postprzez stmichal » 13 Lis 2012, 15:24

Już chyba wyklarowała się nam trasa przejazdu. Jak na dzień dzisiejszy na przejazd pociągiem pielgrzymkowym z Hrubieszowa wybieram się ja, Artur, Karol i Łukasz (Bilet Św). Plan wygląda następująco:
Piątek
wyruszamy z Krakowa z Ptakiem
TLK 32100 Kraków Gł. - Lubiln 16:33 - 20:46
w Lublinie dołącza do nas Karol
BUS Lublin - Hrubieszów 21:30 - 00:00
W Hrubieszowie będzie już czekał na nas Bilet Św., podobno naprzeciwko dworca jest całodobowa stacja benzynowa z restauracjom, tam chyba przesiedzimy noc
Sobota
Hrubieszów - Częstochowa Stradom 4:40 - 14:13
Łukasz wybija chyba W Zamościu?, Karol w Skarżysku, reszta chyba jedzie na Jasną Górę ;).
Ja wracam
TLK 53102 Częstochowa Osobowa - Kraków Gł. 15:32 - 18:02
a Artur KŚ'em do Rudy Śląskiej.
Może ktoś do nas dołączy?
stmichal

Postprzez Bilet Świętokrzyski » 13 Lis 2012, 22:44

Pojadę trochę inaczej niż planowałem na początku. Na pewno chcę wyruszyć Hetmanem z Rozwadowa do Zwierzyńca [noclegi są] i to być może już jutro, najpóźniej w czwartek. Chcę jeszcze pojechać do Lublina i pozałatwiać pewne sprawy i stmtąd zjechać pociągiem przez Rejowiec na Zamość. Nie wiem jeszcze jaka będzie koncepcja spędzenia nocy w Hrubieszowie. Na pewno żadnego noclegu nie planuję bo to jest strata pieniędzy, zwłaszcza że wyjść
na pociąg trzeba o 4 rano.
stmichal napisał(a):Długoterminowa prognoza jest dla nas łaskawa, nocą ma być tylko około 0 stopni, jak będzie zobaczymy bo jeszcze tydzień do wyjazdu.

No to rzeczywiśćie będzie łaskawa, jednak nie narzekam, bo to zawsze lepiej niż zero w skali Fahrenheita a tym bardziej Kelvina ;)
Grill Michała w Kozłowie i mój w Trakiszkach nie dojdą chyba w tym roku do skutku, więc może zrobimy w Hrubieszowie? :D
Nie wiem jeszcze jak to będzie na 100% z honorowaniem podróżnika. Jedyne żródło informacji na ten temat to kolejowy portal informacyjny.
Są 2 możliwości, więc mam 2 opcje jazdy z Hrubieszowa:
1>BĘDZIE
Na podróżniku do Stradomia, tam poczekamy na Patryka i razem idziemy na dworzec Częstochowa Gł. Stamtąd regiosem do Zduńskiej Woli, bo idzie
do likwidacji, następnie Ostrów, Przemyślanian do Opola i niedziela rano do Nysy i zaliczanie odc. do Brzegu, ponownie Nysa i dalej się zobaczy.
2>NIE BĘDZIE
Zawsze bilet "relacyjny" za 20zł na odcinku ok.233 km się opłaca więc pojadę sobie do Ostrowca, może do Skarżyska. Jednak niewykluczone,
że w przypadku braku opóźnień podsyłu z Lublina i startu w Hrubieszowie lub na całej trasie pojadę aż do Czewy. Stamtąd będę miał regio do Kielc
20 min po Stoczniowcu i na noc dojadę do domu.
Awatar użytkownika
Bilet Świętokrzyski

Postprzez patryczek_SA136 » 13 Lis 2012, 23:13

Ja niestety z wojażu na Częstochowę odpadam tym razem ze względu na ograniczone możliwości czasowe. Poza tym z kasą u mnie nie do końca, a zależy mi jak najbardziej na tym, żeby jechać na zmianę rozkładu, chyba że nie dojdzie do skutku wtedy mogę ze 100% pewnością ustawiać na inne jazdy jeszcze przed planowana zmianą rozkładu. Do tego mi jeszcze dochodzi za 2 tyg. wyjazd do Gdyni gdzie przenocuje 2 dni i musze za coś przeżyć i mieć gdzie nocować. Z tą Częstochową u mnie i tak nie bardzo, ze względu na to, że bardzo późno wróciłbym do Szczecina (grubo po północy), a zanim dojechałbym nocnym do domu to wstać rano na uczelnie to czysta abstrakcja, a nie mogę sobie darować kilku godzin zajęć z powodu wycieczki, gdyby chociaż powrót był wcześniej i wgl. Tak postanowiłem po dłuższym zastanowieniu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
patryczek_SA136

Następna

Wróć do Informacje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości