Fotogalerię z wczorajszej imprezy Okręgu Stu Mostów zamieściłem na Picasa Web Albums celem demonstracji, jak w przyszłości będą wyglądały albumy z PKP-Jazd
> kliknij mnie <. Polecam zwrócić uwagę na kilka ciekawych opcji:
- Pokaz slajdów - jak na netową przeglądarkę zdjęć, fotki ogląda się bardzo przyjemnie i nawet opisy są zachowane.
- Ryje zostały otagowane, dzięki czemu za 20 lat nie będzie trudności z przypomnieniem sobie, kto jak wygląda.
- Część zdjęć została przypięta do mapy. Po prawej stronie na dole można zobaczyć mapę wszystkich przypiętych z albumu zdjęć, a przy każdym pojedyńczym można sprawdzić, gdzie dokładnie zostało zrobione.
- Do zdjęć można dodawać komentarze. Ba. Jest to wręcz wskazane!

Wymaga to jednak posiadania konta Google.
- Zdjęcia można też pobierać w maksymalnej dostępnej rozdzielczości.
- Zdjęcia udostępnione są na licencji Creative Commons, co oznacza, że nie można ich wykorzystywać do celów komercyjnych, jednak osoby trzecie mogą je wykorzystać do jakiegokolwiek ze swoich projektów, jednak z uznaniem autorstwa. W praktyce jednak nie sądzę, by ktokolwiek chciał nasze zdjęcia wykorzystywać

Niestety minusem albumu jest to, co miało być jego największym plusem. Nie obejdzie się bez zbierania zdjęć przez jedną osobę, sortowania, żmudnego wybierania i ostatecznie wrzucania, opisywania, tagowania, lokalizowania, układania i tak dalej i tak dalej. Myślę jednak, że sam album, jego funkcjonalność, intuicyjność i łatwość tworzenia i tak dają mu +10 do fajności i zostanie on przyjęty przez PKP-Jazdę na dłużej jako forma prezentacji zdjęć.